Er is veel onvrede bij leerkrachten in het basisonderwijs. Waar komt dat door en wat is er aan te doen?
Opstand in het basisonderwijs 608 396

Opstand in het basisonderwijs

Voor De Groene Amsterdammer schreef ik een artikel over de grote onvrede bij leerkrachten in het primair onderwijs (PO), waarvoor ik meerdere zeer ervaren leerkrachten interviewde. Lees het stuk hier.

Hoe voltooid is een voltooid leven?
Hoe voltooid is een voltooid leven? 608 350

Hoe voltooid is een voltooid leven?

Voor De Groene Amsterdammer schreef ik een stuk over ouderen die hun leven als voltooid ervaren. Lees het artikel hier.

Werkt voor- en vroegschoolse educatie (vve) nu wel of niet? Een reportage.
Over de zin van voor- en vroegschoolse educatie (vve) 608 355

Over de zin van voor- en vroegschoolse educatie (vve)

Voor De Groene Amsterdammer zocht ik uit hoe het kan dat de wetenschap het maar niet eens kan worden over de zin van voor- en vroegschoolse educatie (vve). Lees het stuk hier.

Is veganistisch eten gezond?
Is veganistisch eten gezond? 676 207

Is veganistisch eten gezond?

Voor de Nationalezorggids.nl interviewde ik plantaardig diëtist Lobke Faasen over de gezondheidsvoor- en nadelen van een volledig plantaardig dieet. Lees het interview hier.

Op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer staat emancipatie centraal. Een reportage.
Lessen van de middenschool 608 349

Lessen van de middenschool

Voor De Groene Amsterdammer maakte ik een reportage over de voormalige middenschool Open Schoolgemeenschap Bijlmer, waar alle schoolniveaus (vmbo, havo, vwo) de eerste jaren bij elkaar in de klas zitten, met positieve gevolgen. Lees het stuk hier.

De wolf is terug in Nederland, maar schapenboer Jantinus de Groote is daar allesbehalve blij mee. Een interview.
Mens versus dier: De wolf 608 270

Mens versus dier: De wolf

Voor het zomernummer van De Groene Amsterdammer interviewde ik de Drentse schapenboer Jantinus de Groote over de wolf die vier van zijn schapen doodbeet. Lees het interview hier.

De dassen op landgoed Amelisweerd moeten wijken voor de verbreding van de A27. Een interview met de landgoedbeheerder.
Mens versus dier: De das 608 321

Mens versus dier: De das

Voor het zomernummer van De Groene Amsterdammer interviewde ik landgoedbeheerder Hermen van de Wardt over de dassen op het Utrechtse landgoed Amelisweerd die moeten verhuizen vanwege de geplande verbreding van de A27. Lees het interview hier.

De dag tegen pesten 642 200

De dag tegen pesten

Voor Nationaleonderwijsgids.nl interviewde ik Patricia Bolwerk, directeur van Stop Pesten NU en organisator van de Dag tegen Pesten. Lees het interview hier.

Mens versus dier: De vleermuis 1507 807

Mens versus dier: De vleermuis

Voor het zomernummer van De Groene Amsterdammer interviewde ik vleermuisonderzoeker René Janssen over hoe huizen isoleren volgens het nom-keurmerk (Nul Op de Meter) gevaarlijk is voor vleermuizen en andere dieren. Lees het interview hier.

Hoe voorkom je dat je Lyme krijgt? Teken-experts geven het antwoord.
Lyme voorkom je door systematische tekencontrole 608 184

Lyme voorkom je door systematische tekencontrole

Voor Nationalezorggids.nl interviewde ik diverse experts op het gebied van teken en Lyme over de toename van het aantal besmettingen met Lyme en hoe je je tegen teken kunt wapenen. Lees het artikel hier.

In plaats van een psycholoog zouden studenten wat meer Bildung moeten krijgen.
Studentenpsycholoog? Geef liever college in levenskunst 608 236

Studentenpsycholoog? Geef liever college in levenskunst

Voor NRC schreef ik een opiniestuk over de noodzaak van meer aandacht voor levenskunst op de universiteit. Lees het artikel hier.

Met dit essay werd ik genomineerd voor de Banningprijs, die tweejaarlijks uitgereikt wordt door de Banningvereniging.
Ich bin ein Gutmensch 608 456

Ich bin ein Gutmensch

(Met dit essay werd ik genomineerd voor de Banningprijs 2016, waarvan dat jaar het thema luidde: ‘Links en religieus?”) Zoals met veel vragen wordt ook deze steeds wonderlijker naarmate je er langer over nadenkt: ‘Is het binnen de linkse beweging mogelijk om politieke inspiratie te vinden in een religie of levensovertuiging?’ Misschien ligt het eraan hoe je…

De documentaire Strohalm laat zien hoe belangrijk het is om mensen die worstelen met zelfmoordgedachten daar niet mee alleen te laten.
Suïcidale gedachten? Erover praten helpt 608 341

Suïcidale gedachten? Erover praten helpt

(Verschenen in MUG Magazine, december 2015) Ieder jaar denken duizenden mensen in Nederland aan zelfmoord. De nieuwe documentaire Strohalm laat zien hoe belangrijk het is om daar over te kunnen praten. Wie kent er niet iemand die zelfmoord heeft gepleegd? Zelf kom ik zonder serieuze research tot vier mensen uit mijn enigszins directe omgeving: een klasgenoot van de…

In wetenschappelijk tijdschrift Waardenwerk reflecteerde ik op de verhouding tussen filosofie en sociale wetenschap binnen de Universiteit voor Humanistiek.
Wat is het nut van humanistiek? 201 300

Wat is het nut van humanistiek?

(Verschenen in wetenschappelijk tijdschrift Waardenwerk 61, augustus 2015) Stelt u zich eens voor: u bent wetenschapper, doet een paar jaar onderzoek naar een maatschappelijk verschijnsel en schrijft op basis van dat onderzoek een boek. Als het boek uitkomt, verschijnen er in alle belangrijke kranten en tijdschriften lovende recensies, u mag in De Wereld Draait Door, Tegenlicht en Boeken uw onderzoek toe…

Recensies van drie theatervoorstellingen op het Amsterdam Fringe Festival
Recensies Fringe Festival 608 329

Recensies Fringe Festival

(Recensies van drie voorstellingen op het Fringe Festival 2015, gepubliceerd in festivalkrantje de Daily Starfish.) Leve de man ‘10 punten’, appt een van mijn vrienden, in de appgroep waarin we het leven en elkaar van persoonlijk commentaar voorzien. Een emoticonduimpje valt hem ten deel. ‘Netjes’, antwoordt een ander. 3.20 uur ’s nachts, ergens in Amsterdam, in…

In het Max Euwe Centrum in Amsterdam huist de ziel van de Nederlandse schaakwereld.
De ziel van de schaakwereld 200 300

De ziel van de schaakwereld

(Verschenen in MUG Magazine juni 2015) Tachtig jaar geleden werd de Amsterdamse wiskundeleraar Max Euwe wereldkampioen schaken. In het Max Euwecentrum wordt hij nog altijd geëerd. Max Euwe is verdwenen. Slechts zijn naam resteert nog, op de straatbordjes van het naar Nederlands enige wereldkampioen schaken vernoemde plein. Euwes bronzen evenbeeld, dat normaal gesproken peinzend toekijkt bij de…

Foto gemaakt door Robin Holland en hier gebruikt onder de Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported licentie.
Interview Martha Nussbaum 608 405

Interview Martha Nussbaum

Voor Folia, het toenmalige tijdschrift van de Universiteit van Amsterdam, interviewde ik de wereldberoemde filosoof Martha Nussbaum. Lees het artikel hier als pdf: Folia-Nussbaum.

Interview Roos van Ees 608 738

Interview Roos van Ees

Voor Folia, het toenmalige tijdschrift van de Universiteit van Amsterdam, interviewde ik Roos van Ees, op dat moment student wijsbegeerte en rechterhand van filmmaker Sunny Bergman bij de film Sletvrees. Lees het interview hier in (krakkemikkige) pdf: folia-RoosvanEes.